Swipe to the left

Иновация в офиса

14 ноември 2016 г. 1710 прегледa

Знаете ли колко часа прекарва седнал на стол съвременният човек, работещ в офис, през цялата си трудова кариера? Според статистиката са 85 000. Това са близо 10 години! Като се вземе предвид и факта, че човек е устроен да се движи, да ходи, а не да седи по цял ден, изводът е, че работещите в офис хора трябва да търсят ергономични, удобни и функционални решения.

Една от интересните идеи в тази посока е бюрото за ходене. 

Наричано по различни начини – бюро за ходене, бюро бягаща пътека, тредмил работна станция и др., то е едно оригинално решение, резултат от съвместната работа на лекари, психолози, дизайнери и инженери.

 

История на бюрото за ходене

Както при повечето изобретения – например като при телефона, без който днес не можем да си представим живота, идеята за хибрид между офисно бюро и пътека за ходене хрумва едновременно на няколко души. Пръв за такова бюро пише изобретателят Нейтън Еделсън през 1980-те години.  По-късно – през 1996 г., професорът по психология от Калифорнийския университет в Бъркли – д-р Сет Робъртс, прави своя разработка на подобно бюро. Той имал за цел да оптимизира когнитивните процеси по време на работа зад бюро чрез постоянно движение, което всъщност е естественото състояние на човек.

За истински изобретател на бюрото за ходене обаче се приема д-р Джеймс Ливайн – практикуващ лекар и учен изследовател от клиниката „Майо“ и Аризонския държавен университет.

Нестандартната идея става популярна чак през 2006 г., след като Роджър Хайлфийлд от Лондонския музей на науката тества бюрото за ходене в продължение на няколко месеца под наблюдението на д-р Ливайн. От тук  нататък историята на бюрото тичаща пътека се ускорява и то излиза на пазара през 2009 г. – TrekDesk Treadmill Desk.

 

Какви са здравословните ползи?

Според изследване на д-р Ливайн с бюрото за ходене може да се изгорят около 100 – 130 калории за час. Ползите за здравето обаче от оригиналната комбинация между офис света и фитнес света са много по-големи от отслабването. Работата на иновативното бюро понижава кръвното налягане и риска от сърдечносъдови заболявания, инфаркт и инсулт. Сваля кръвната захар и намалява риска от Диабет тип 2 наполовина според Американската диабетична асоциация. Ускорява метаболизма. Намалява риска от остеопороза. Стимулира кръвообръщението и оросяването на мозъка, а оттук подобрява мисловната дейност, когнитивните способности и паметта. Според Харвардското медицинско училище бюрото пътека за тичане се справя със стреса и депресията по-бързо, отколкото лекарствените медикаменти. Наред с всичко изброено дотук, то забавя процесите на физическо и ментално стареене, подобрява работата на имунната система, устойчивостта на заболявания и общото по-бързо възстановяване на здравето след прекарани заболявания.

С две суми – чрез включването на повече движение във всекидневието се елиминира рискът от всички онези заболявания, които се приписват на заседналия начин на живот днес. 

 

Как се използва бюрото пътека за ходене?

Препоръчителната употреба на бюрото тредмил е един час на ден със скорост до 3 км/ч. Д-р Ливейн споделя, че много хора искат да се качат на пътеката и да вървят и да си работят часове и дни наред. „Не го правете – съветва той.  – Максималното време е половин час на пътеката, час и половина почивка и така в продължение на три часа.“

В началото на всеки му трябва време, докато свикне да ходи и да работи. Добре е да се започне с по-леки офис задачи – например с четене на имейли, а не с писането им. 

Дори воденето на телефонен разговор може да е трудно

в началото за някои хора – при ходенето трябва да се регулира дишането.

 

За финал 

Известната Виктория Бекъм е сред почитателите на бюрото за ходене. „Всеки офис трябва да има по едно такова бюро – да се разхождаш и да работиш едновременно! Гениално!“ – пише тя в Twitter.

Може би е права! Така че ако търсите нов начин да включите повече физическа активност в своето офис ежедневие, може да опитате оригиналната иновация.

Лекарите препоръчват минимум 10 000 крачки на ден... Направете ги, докато работите!

Публикувано в: Полезни статии
Шоурум столовеШоурум съпортШоурум работно времеШоурум паркингШоурум метро
Тестване на мястоПрофесионална консултацияУдобно работно времеБезплатен паркингМетростанция наблизо
Голям избор от столове,
които можете да
тествате при нас
Нашите служители ще
Ви помогнат да изберете
най-подходящите офис мебели
Пон - Пет: 09:00 - 18:00
Събота: 10:00 - 16:00
Безплатен паркинг за
всички наши клиенти
Само на 200 м. от станция
"Интер Експо Център"
на бул."Цариградско шосе"