Swipe to the left

август 2019

Ергономията в коуъркинга

Ергономията в коуъркинга
От Iliana Iliana преди 2 месеца 63 прегледa Няма коментари

Историята на коуъркинг местата е кратка, но интензивна. Първият такъв се появява през 2005 г. в Сан Франсиско и следвануждата от алтернатива на класическия офис. След като офисът през 80-те и 90-те е само корпоративно място, единствено и само предназначено за работа, фирмите започват да осъзнават нуждата от грижа за служителя и неща като енерджайзъри, „домашен офис“.

След ерата на офисите тип кутийки, се появява нова мода през последните десетилетия и това е коуъркинга. Значението на тази дума вече се е развило до такава степен, че в английския език, ако тази дума е написана с главна буква, означва общество, колаборация, отворено съзнание.

В България тази нова мода навлиза по-късно. Първите възползвали се са фрийланс професиите, които имат нужда да излязат от рутината на дома си, да обменят идеи и да имат подходящо място за срещи. Това все повече важи и за големи ИТ корпорации, които изместват все повече фокуса към комфорта на служителите си и свежата среда за тях. Това споделя и Божидар Георгиев – основател на Work&Share.

Офис за взаимопомощ

Едно място, готово да събере „големи“ и „малки“, които да обменят идеи, опит и информация.

Както и Божидар ни сподели, обстановката става изключително важна за продуктивността на служителите. В Work&Share – едно от коуъркинг местата за големи компании, се стараят да накарат всички работещи да не мислят за нищо друго, освен за фокуса над своята работа. Просто защото не се занимават с менажирането на офис пространството, за което си има хора. На посетителите им остава само да се концентрират върху креативността, добрите идеи и обмяната на опит.

Комфорт и свобода

Не е важно да залагаш само на модерен дизайн, когато изграждаш пространство за работа. Тъй като коуъркинг местата не са с определен работен ден от 09:00 до 17:00, работещите могат да отделят време дори за повече от осем часа дневно. Тук идва на помощ ергономичната мебел, която е хубаво да съчетава комфорта с артистичния и иновативен дизайн за повече вдъхновение. Отделните бюра трябва да са регулируеми, столовете имат нужда от добра опора чрез подлакътници, подглавник и лумбална опора и този тип грижа за служителя не трябва да бъде пренебрегвана в нито едно офис пространство. Особено коуъркинг пространство, където потокът от креативност не спира и обикновено посетителите се унасят в часове седене.

Внимание, внимание! Регулируемо бюро!

Внимание, внимание! Регулируемо бюро!
От Iliana Iliana преди 2 месеца 76 прегледa Няма коментари

Интересни факти от американско проучване…

Важна информация за вашето здраве! Задължително трябва да започнете да използвате регулируемо бюро в офиса! Това твърдят учените, които гарантират с това изказване здравословна поза чак до пенсионна възраст. И не само учените. Ние също ви акцентираме, че регулируемото бюро не е за пренебрегване.

Регулируемите мебели са част от офис обзавеждането от години, но все още се залага предимно на столовете. Но ергономия дебне отвсякъде. Една от иновациите, навлизаща с пълна сила в България, е бюрото.

Регулируемото бюро е подходящо за всякакъв тип офиси, защото може да осигури комфорт на всеки служител и най-вече - той сам да определи удобството си. Както регулируемите столове, така и бюрата, дават възможост да се променя височината така, че погледът да е на нивото на монитора, вратът да не се напряга, ръцете да се облягнат спокойно на плота и да се премахва всякакъв стрес.

Според проучване на Американското общество на интериорните дизайнери - САЩ, така наречените „работни станции“ за седнала и изправена позиция подобряват концентрацията, продуктивността и помагат на здравето, дори и извън офиса. И всичко това е доказано от проучване.

Ето как се е провело и самото проучване - в сградата на Perkins+Will - фирма за архитектура и интериорен дизайн, е избран етаж, на който да се сменят всички бюра с регулируеми. Останалите етажи си останали с класически мебели. Проверка била направена на трети, шести и дванадесети месец. Още при първото тримесечие се вижда разликата - хората започват да работят с много по-малко стрес. На шестия месец се оказва, че като цяло атмосферата в офиса се е променила - всички станали по-дружелюбни и готови да помагат. Накрая на годината било изследвано и здравословното състояние на екипа - всички резултати били по-добри от преди. Най-важното обаче за фирмата било, че екипът на този етаж увеличил продуктивността и проактивността си.

„Директор на щастието“? Има такава длъжност

„Директор на щастието“? Има такава длъжност
От Iliana Iliana преди 2 месеца 1155 прегледa Няма коментари

В една офис верига, емоционалното състояние на служителите е сред най- важните условия за продуктивност. В големите структури по американски модел, в отдел „Човешки ресурси“ има човек, към когото можеш да се обърнеш, за да споделиш директно какво не ти харесва в работата. Когато имаме грип и физически се чувстваме зле, не ходим на работа, лекуваме се вкъщи. Това не важи за нашето психическо здраве, което често неглижираме и оставяме на заден план. А то е от ключово значение за продуктивността ни. Депресивните състояния, досадата, неудовлетворението от лошо отношение и липсата на оценяване на труда и усилията, спират мотивацията и пречат на креативността.

Проучванията на Галъп Интернешънъл, нещастните служители в световен мащаб струват на компаниите между 450 и 550 милиарда долара годишно.

През последните години, мендижърите започват да мислят извън границите на офис порядките и явления, като тиймбилдинги, енерджайзъри и „домашен офис“ се появяват все по-често, с една единствена цел - да намалят напрежението. В България има много подобни практики, заимствани от чужди модели и да се надяваме, че следващата стъпка ще бъде новата длъжност - „началник на щастието“.

Арнау Колери е французинът, който въвежда тази професия и разпространява знания за нея чрез обучения в различни компании. Той обяснява щастието в работата така: „За да си щастлив в офиса, е необходимо не само да си добър в работата си и да обичаш да я правиш, но и да си в приятелска социална среда, да си свободен да бъдеш себе си и да изразяваш идеите си, без да се притесняваш“.

„Директорът на щастието“ контролира и работи за подобряване на служебната среда. Какво прави той?

-Създава здрава връзка между служителя и ръководството;
-Утвърждава силни и ползотворни контакти с колегите;
-Контролира прекалената манипулация от шефа;
-Следи какво се случва в компанията, какво се е случвало, защо се е стигнало до там, какво работи и какво не работи;
-Стимулира даването на свобода на служителя…

Какво би се случило, когато компанията намери точния „началник щастие“? Първо - спокойствието в офиса ще се покачи значително и напрежението ще изчезне. Второ - креативността на служителите също ще се подобри с 40% , и то на първо време. Трето - продуктивността ще скочи поне с 30%! И най-важното за всички в една фирма - ще се повиши чувството за лекота и радост, доверието и прозрачността.

​WAGNER - семейство на иновациите

​WAGNER - семейство на иновациите
От Iliana Iliana преди 2 месеца 73 прегледa Няма коментари


Трето поколоение семейство Wagner - това са двамата братя Райнер и Питър, които ежедневно и с много ентусиазъм влагат таланта си в във всеки офис стол - от дизайна до физическия продукт.

През 1950г. техният дядо Мориц Вагнер прави своята малка фабрика за столове, близо до Аусбург. С оглед на всички таверни и барове наоколо, дървените столове никога не се застоявали в цеха. С Мориц Вагнер се изграждат и основните три идеи на фирмата- яснота, дизайн и качество. До ден днешен семейството не си и помисля да напусне идеалистичното си местенце на същата тази фабрика, нито да остави тези, вече с години, застъпени идеали.

През 1976г, бащата на двамата братя - Майкъл Вагнер, създава нов бранд - Topstar, който е изцяло и само за офис столове. В същата година Стив Джобс представя първия настолен компютър. Доброто съвпадение хваща семейството неподготвено за бума на заявки, който следва. Трябвало да се научат как да разработят фабриката, която да започне от 1000 стола на ден да прави по 10 000. Не само че успяват, но и не пропускат да поддържат най-високо качество, защото както те самите казват: „Клиентът очаква само най-добро, не може да ги подведем с нещо по-лошо“.

Години наред Topstar държи своите позиции, но братята Вагнер решават да разработят нов премиум бранд, който да съчетае дизайна с науката. Така, през късните 90-те, се ражда Wagner Living. Системата "Дондола", разработена от Стефан Майер, става ядрото на концепцията на новата фирма и до ден днешен служи за вдъхновение за новите продукти. Този механизъм позволява по-големи движения на стола, но с умереност и съобразяване с индивидуалните нужди.

Освен с усъвършенстването на новата си линия столове, семейството на Wagner Living започва проект, който да събере интериорни дизайнери на едно място, където обмяната на идея е постоянна. Някогашното семейно жилище се превръща в „Лаборатория за проектиране“. Сградата едновременно е лаборатория, шоурум и офис среда. Тя включва 20 метра дълги стъклени панели, най дългите в света, които се отварят като витрина.

Иновативният усет за технологии на Wagner се вижда и в модерните им фабрики. Въвеждайки технологията Industry 4.0 , те създават първата в Европа контролирана производствена линия за висококачествени мебели за сядане. Благодарение на тази подкрепа, работниците спестяват време и производството се увеличава. Няколко етажа по-нагоре, в центъра за разработки, Питър Вагнер влага услията си в новата си страст - 3D принирането и как то отвежда иновациите в производството на столове в нова ера. През 2020 г. се очаква да разберем за новият проект на Вагнер и колко далеч в бъдещето ще ни изпрати той.

Идеологията на дядото Мориц Вагнер - че разботниците във фабриката трябва да се чувстват като у дома си, важи и до ден днешен.

Други иновации във фабриката се грижат за еко равновесието. Електричеството се осигурява от хидроенергия, от години химическите лепила са забранени, а отоплението е на природен газ, а хартиентите отпадъци от опаковките се използват за пълнеж на новите опаковъчни подложки. Така 2000 тона хартия годишно продължава своя цикъл.

Напълно в съответствие с лозунга на компанията „Движи живота си“, Питър и Райнер Вагнер напредват с разработките на авангардни технологии и с високите стандарти на дизайн и качество.

​​Офис болести

​​Офис болести
От Iliana Iliana преди 2 месеца 138 прегледa Няма коментари

Офисът носи определни рискове за здравето ви и всеки предмет в работната среда може да има потенциална опасност за краткосрочни или дългосрочни проблеми. Защо обаче да стигаме до там, когато превенцията е лесна! Ето как да не си взимаме болничен повече:

Климатикът

Ефетът на тази така необходима техника във всеки офис крие немалко рискове. Желанието за бърз ефект на захлаждане в офиса кара хората да насочват директно климатикът към себеси. Това може да доведе до много по-големи проблеми от просто схванати рамене. Ако имате предразположеност, алергиите и синозитът ще ви връхлетят скорострелно, но ще си тръгнат трудно.

Намерете начин климатикът да не бъде нито над, нито срещу вас. Той изсушава лигавицата и леките проблеми в началото могат да станат хронични.

Компютърът

Една от най- разпространените болести в последно време е породена от постоянното взиране в монитора. "Болестта на сухото око" се появява след като по цял ден концентрираме зрението си в една точка и забравяме да мигаме достатъчно за нормалната функция на окото. В резултат очната ябълка е лошо овлажнена, очите бързо се зачервяват и уморяват, а зрението се влошава.

Мониторът трябва да бъде на равнището на очите или малко по-надолу и не бива да сте по-близо от 60 см от компютъра. Правете си почивки и „разходете“ очите си по други интересни неща около вас.

Мишка и клавиатура

Периферията на компютъра е най- често неглижираната част от офис оборудването, затова и създава най-чести проблеми. Знаете ли, че клавиатурата обикновено съдържа повече бактерии от банкнота? Единствено мобилният телефон е конкуренция на мишката в това отношение. Проблемите, които могат да възникнат са от леки чревни неразположения до дългосрочно увреждане на имунната система.

Дръжте близо на бюрото си спрей или мокри кърпички за почистване на периферията. Минавайте с препарата самото бюро и монитора!

Столът

Учените вече са доказали, че заседналият начин на живот и работата по 8 часа на стол намалява шанса за доживяване до 80-годишна възраст с 40%. Столът създава проблеми, които са дългосрочни и понякога доста сериозни. Ишиас, шипове, остеопороза са една част от неприятностите, които могат да ви сполетят и съпътстват цял живот, ако с години запазите неправилната си стойка в офиса.

Сменете офис стола си. Намерете някой, който да ви пасне персонално. Насочете се към ергономичните серии, където технологията вече е навлязла с пълна сила и може да ви предложи опора дори за повече от осем часа на ден.

Колегите

Хората си остават най- големият разпространител на болести. Интересното е, че мъжките колективи са по-склонни да умаловажават настинките си и да пренасят грипни състояния е екипа. Ако усетите, че не ви е добре, вземете си болничен. Компанията ще се оправи и без вас и ще разбере нуждата ви да се лекувате в домашни условия. Не подлагайте на риск и вашите колеги и приятели. Единстеното, с което трябва да заразявате колегите си, е с хубаво настроение и спокойствие!

Офис стол само за жени!

Офис стол само за жени!
От Iliana Iliana преди 2 месеца 91 прегледa Няма коментари

Работната среда е една и съща и за мъже и за жени. Еднакви бюра и столове, лаптопи… Знаете ли обаче, че поради различната физика на жената, нейният стол трябва да се различава от този на мъжа?

Обикновено, когато говорим за женски стол, се залага на естетиката и на повечето разнообразие и яркост на цветовете. И това е нормално, защотонежният пол е по-склонен да експериментира и да обновява средата около себе си.

След направени обстойни проучвания се оказва, че двата пола седят по различен начин в своето ежедневие, което налага различни задачи към съответния офис стол.

Жените са по-активни от мъжете във всекидневието си и изпитват повече болка и схващания. Работният ден за нежният пол не започва и не свършва в офиса. Грижата за дома и децата често тежи на плещите на жената и натоварването на мускулите и ставите е по-голямо отколкото при мъжете. Хубаво е столът да има добра лумбална опора, която да поддържа гръбнака и да му даде заслужена почивка и на работното място.

Физиката на жента предразполага по-широки форми в долната част на тялото, което прави така, че в седяща позиция лактите да са по-прибрани към тялото. При избор на стол, трябва да се търси някой с регулируеми подлакътици, защото те ще се съобразят с продължението на ръцете и ще премахнат напрежението в тази част на тялото.

Стойката на жените е по-изправена от тази на мъжете. Те често не използват задната част на стола и леко се приплъзват на предното ъгълче на седалката, за да могат да кръстосат крака и да се облегнат на бюрото. Това може да доведе до проблеми в краката и таза. Препоръчват се столове с регулиране на височината, с по-мека седалка, която да не притиска бедрата и най-вече стабилна ергономична облегалка, която да помогне на женската фигурна да не се свива и да не притиска вътрешните органи.

Има стол, който отговаря на всички тези специфики на женските извивки и стига малко-по далеч. Ергономичен стол ERGOPRO SE е с умен дизайн, подходящ за всеки етап на женската физиология, дори и за периода на бременност. Освен регулируема височина и подлакътници и стабилна лумбална опора, този стол ще се пригоди към естественото наедряване на тялото. Ще помогне за максималното обгръщане на тялото, така че да не се притиска корема. ErgoPro Se ще олекоти тежестта в краката с добрата си опора и ергонимичната си седалка.

Офис столът е дом на тялото, поне осем часа дневно. Ако можем да го персонализираме и да го доближим възможно най-много до личните си нужди, ще си спестим много болка и дискомфорт.“Хората трябва да разберат, че ергономията не е просто един стол, а всичко, което ни обгражда на работното място”

“Хората трябва да разберат, че ергономията не е просто един стол, а всичко, което ни обгражда на работното място”
От Iliana Iliana преди 2 месеца 1604 прегледa Няма коментари

Нейко Нейков e управител на фирма за трудова медицина и обучения „Респонса Превент“ - част от голяма международна група за здраве и безопасност на труда, в петнайсет държави в цяла Европа. Тяхната основна мисия е да създават продукти и решения за партньори и клиенти.

Господин Нейков, какво е мястото на трудовата медицина в страната ни?

В България това е малко поизостанала, позабравена материя. Нашето законодателство поставя така наречените минимални изисквания, които всъщност са българската трудова медицина. Но по-важното са мерките за здраве и безопасност на труда, които са много по-широко понятие и нашата фирма акцентира предимно на тях. Това са мерките, които се взимат за оптимизране на работното място, за условията на труд, за необходимата ергономия, правят се анализи, както препоръки как да бъдат подобрени условията на труд и други. Самата трудова медицина от гледна от гледна точка на законодателство, изключително остаряла и занижена като изисквания.

Какви обучения правите?

„Респонса Привент“ се занимава с голяма група от обучения. Една от основните ни включва обучения за здравето и безопасността в условията на труд. Друга голяма група е свързана с автомобилната индустрия. Ние сме официален представител на Немската асоциация на автомобилопроизводителите в Германия VDA QMC, за внедряване на стандарти и обучения на всички предприятия, които искат да произвеждат части и компоненти за немския автомобилен пазар.

Предстои ви проект, свързан с ергономията. Бихте ли ни разказали за него?

Всъщност това не е проект, а по-скоро продукт. От няколко месеца доста активно разработваме няколко наши нови продукти. Единият се казва „Безопасен офис“, другият „Безопасен ИТ сектор“ и в част от тези нови продукти е заложена така наречената ергономия. Ергономията е науката, която следва работната обстановка и я съпоставя със знанието, уменията, здравето в доста компоненти, свързани с човека. Западна Европа, Австралия, Канада, САЩ са държави, които вече 25 години изключително усилено работят по темата. Те се грижат стриктно за ергономични работни места и именно последното словосъчетание е обединител между „Респонса Привент“ и ChairPro на българския пазар. Нашата задача е да разработим модела, да кажем какви са условията на труд в предприятието, какви са конкретните нужди на работника, а ChairPro да изпълни всичко това.

Застъпена ли е достатъчно ергономията в България?

Според нашите проучвания, виждаме, че в България стават все по-популярни думички като "ергономия" и „управление на стреса“, но всъщност само си говорим за това. Ние вярваме в максимите „Това на мен няма да се случи“ или „Тези неща са за западняците“.

Има ли сфери, в които ергономията е застъпена най- много?

Хората обичат масово да повтарят „Трябва да си избера стол“. Човешкото тяло не е проектирано да седи, а да стои право или да лежи, така че всеки има нужда от ергономия – от продавача на вестници в малка будка до най-голямото предприятие. Няма значение дали говорим за училище, детска градина, ИТ фирма или предприятие тип „Кремиковци“ или „Стомана Перник“.

Обикновено ергонимията се свързва с по-богатите фирми. През последните 7, 8 годни ИТ секторът прави доста неща в тази посока и инвестира в по-качествени материали, по-голям комфорт за служителите си, което е стъпка в правилната посока. Но липсват достатъчно предварителни проучвания. Например, какви точно трябва да бъдат индивидуално съобразените работни места. Ако една компания купи 100 еднакви стола за 100 служителя, това означава, че не е направила никакво проучване, защото всеки стол трябва да бъде съобразен с персоналните нужди и проблеми.

Усилията на компаниите в посока ергономия са въпрос на пари или на култура?

И на двете. В ИТ сектора вече е честа практика служители да се привличат по следния начин: „Ела да работиш при мен – разполагаме с по-хубаво работно място, имаме фитнес център, имаме забавление за децата ти“. В същото време тези фирми у нас обикновено са собственост на международни компании, които през 2, 3 години правят одити, свързани с безопасността и здравето. А ергономията е част от това.

Как може да увеличим знанието за ергономията в България?

Тази информация, която в момента ни залива, трябва да бъде канализирана. Тук е работата на професионалистите – на нас, на колегите от ChairPro. Познавам фирмата ви добре и знам, че когато се появи клиент в шоурума ви, се стремите да бъдете максимално полезни. Повишаването на знанията е единственият устойчив път, по който темата за ергономията може да се развива. Хората трябва да разберат, че ергономията не е просто един стол, а всичко, което ни обгражда на работното място.

Шоурум столовеШоурум съпортШоурум работно времеШоурум паркингШоурум метро
Тестване на мястоПрофесионална консултацияУдобно работно времеБезплатен паркингМетростанция наблизо
Голям избор от столове,
които можете да
тествате при нас
Нашите служители ще
Ви помогнат да изберете
най-подходящите офис мебели
Пон - Пет: 09:00 - 18:00
Събота: 10:00 - 16:00
Безплатен паркинг за
всички наши клиенти
Само на 200 м. от станция
"Интер Експо Център"
на бул."Цариградско шосе"