Swipe to the left

април 2019

Нека има светлина!

Нека има светлина!
By Iliana Iliana 5 months ago 9223 Views No comments

Често не си даваме сметка, но от осветлението зависи нашето настроение. От това дали имаме достатъчно дневна светлина в офиса и дали изкуствената светлина ни помага не само да виждаме, но и да се чувстваме добре, зависи продуктивността ни, позитивната настройка и доброто настроение по време на работа.

Офисите с прозрачни прегради между бюрата и с големи прозорци са сред най-добрите решения. Този тип аранжировка засилва усещането за широко свободно пространство, което от своя страна дава и свобода на креативността и мисълта. Според изследване, продуктивността на служителите се увеличава с 36%, ако дизайнът на офисите е направен по съвременни стандарти за повече дневна светлина. Неслучайно съвременните офис сгради са предимно остъклени и с напълно открити прозорци, без щори.

Доказано е, че липсата на достатъчно светлина води до създаване на безразличие спрямо задачите, които вършим. Освен това ни се приспива, появяват се депресивни състояния и главоболие. Достатъчно светлина води до повече концентрация, комуникативност и положителни емоции.

Количеството светлина се отразява директно на биологичния ни часовник. Доказано е, че хората, които нямат достатъчно светлина в офиса, страдат от безсъние, а тези, които са близо до прозорец и се радват на добра дневна светлина, се радват на здрав сън и по-голяма дневна енергичност.

Избягвайте позиции, при които има хвърлени отблясъци върху монитора или контрастни сенки върху работния плот. Не се препоръчва да се седи с гръб или с лице към прозорец.

Студените светлини (над 5000 К) изострят концентрацията и са подходящи за конферентни зали и помещения за брейнсторминг.

По-топлите светлини (до 3000 К) ни помагат да се чувстваме комфортно и спокойно. Подходящи са за зони за почивка и за срещи с клиенти.

6 причини да имаме цветя в офиса

6 причини да имаме цветя в офиса
By Iliana Iliana 5 months ago 267 Views No comments

Оказва се, че освен колежките, трябва да имаме и от другия, истинския вид цветя в офиса, за да сме жизнерадостни и стимулирани.

Растенията имат свои собствени сили, които внасят спокойствие и творческа настройка във всяко помещение.

Ще изредим поне 6 причини, поради които растенията променят настроения и нагласи във всеки офис.

1. По-малко стрес.

Да работиш, стараейки се да спазваш крайни срокове, да се справяш с много задачи наведнъж и да прекарваш по-голямата част от деня в една стая, наистина може да бъде крайно стресиращо. Но ако внесете част от природата на закрито, могат да станат чудеса.

Тогава хората са склонни да правят по-малко грешки, което от своя страна води до по-продуктивна работна среда. Растенията също така стимулират позитивното настроение на човека, като се борят с тревожни и депресивни мисли и чувства.

2. Растенията подобряват физическото състояние.

Според изследване в Норвегия, растенията подобряват здравето на служителите в офисите. Растенията се борят с болести като умора, обикновени настинки, суха кожа и главоболие. В резултат на това служителите вземат по-малко болнични дни.

3. Растенията намаляват фоновия шум.

Ако вашият офис е в близост до оживен път, трамвайни линии, или просто имате шумни колеги, не се работи лесно и съсредоточено. За щастие, нашите изследвания показват, че растенията абсорбират, отразяват или пречупват фоновия шум. Намаляването на нивата на шума в и около офисните помещения създава по-комфортна и продуктивна работна среда.

4. Растенията помагат за подобряване на качеството на въздуха.

Чували ли сте за „Синдром на болни сгради“? Тази терминология се използва, за да се опишат острите здравни проблеми на лицата, обитаващи сградата, които са свързани с времето, прекарано в тях. Няма специфични причини за СБС, но лошото качество на въздуха, фоновият шум и осветлението са главните фактори.

Стайните растения се справят с някои от тези проблеми, като намаляват нивата на въглероден диоксид, увеличават влажността и намаляват количеството замърсители, като азотен диоксид. Благодарение на фотосинтезата, растенията абсорбират въглероден диоксид и освобождават кислород. Качеството на въздуха се подобрява чрез увеличаване на нивата на кислород, което улеснява дишането.

5. Подобряване на бизнес имиджа на потенциални клиенти и настоящи служители.

Проучвания показват, че растенията в офис пространствата дават на потенциалните клиенти впечатлението, че компанията е надеждна, добре управлявана, топла и приветлива, стабилна и балансирана. Кой би предположил, че добавянето на малко зеленина към работното ви пространство би могло да окаже такова влияние върху психологията на бизнеса?

6. Стайните растения не изискват трудна поддръжка.

За щастие, има редица стайни растения, които живеят добре в условия на слаба светлина и с по-малко поливане и това ги прави лесни за поддръжка.

Болката се "завърта"... от шията!

Болката се "завърта"... от шията!
By Iliana Iliana 5 months ago 9643 Views No comments

Много често комплексната болка в раменете, гръбначния стълб и ръцете се дължи на една единствена причина - напрегнати и претоварени вратни мускули.

Идеалната поза, която щади тази важна част за спокойствието ни е следната - изправена глава, така че ушите да се намират точно над раменете. Тогава тежестта на главата е изцяло балансирана върху шийните прешлени.

Проблемите започват, когато главата е наклонена напред. Тогава се случва следното:

-Поне два или три пъти се увеличава тежестта, която пада върху шийните прешлени.

-Мускулите на шията и горната част на гърба се претоварват, борейки се да уравновесят гравитацията при наведената напред глава. В резултат мускулите стават по-податливи на болки и спазми.

-Раменете също страдат от тази поза, тъй като и те заемат необичайна позиция, като неизбежно се сгъват напред. А това води до болки и при тях.

-Други последствия от често неправилно натоварване на врата могат да бъдат главоболие, болки в челюстта, намален дихателен капацитет и нарушен баланс.

Как да се избавим от болката във врата?

Ако тя не е вследствие от травма или не се е превърнала в хронична, можем да се лекуваме сами. В другия случай трябва да се обърнем към специалисти.

Няколко трика:

-Почивка - при състояние на релакс, мускулите могат да се самолекуват и болката да отшуми.

-Масаж, поне два пъти седмично.

-Изправената глава, която не натоварва врата, може да се стимулира чрез ергономичен стол с подглавник, който дава опора и не позволява несъзнателното навеждане напред.

-Подвижната стойка за компютър също е добър вариант, защото така мониторът се нагажда спрямо нашите предпочитания, вместо да бъде обратното.

-Гореща струйка върху шията под душа би облекчила болките. И обратно - ледени кубчета, увити в кърпа, също ще успокоят временното неразположение.

Как да изберем правилния градински чадър?

Как да изберем правилния градински чадър?
By Iliana Iliana 5 months ago 203 Views No comments

Знаете ли, че първоначално чадърите са използвани за предпазване от слънцето и впоследствие започват да ни пазят от дъжда.

Корените на английската дума за „чадър“ (umbrella) идват от латинското „umbra“, което означава сянка.

Споделяме ви 8 правила, с които да съобразите избора на качествен чадър:

-Материята на сенника на чадъра трябва да съдържа субстанции, които блокират вредното UV лъчение. Такива са например сатен, полиестер и всеки материал, който съдържа микрофибри.

-Колкото е по-плътен материала на сенника, толкова по-добре предпазва от вредните слънчеви лъчи.

-Всеки чадър с UV защита успява да блокира вредните лъчи. Но ако чадърът е в черен цвят, нещата са по-различни, въпреки качествения материал. Този цвят поглъща максимално лъчите, а заедно с тях и радиацията.

-Убедете се, че чадърът, който закупувате, има протективен знак в упътванията или на опаковката! Хубаво е да знаете, че всеки чадър със слънцезащита по-голяма от UPF 30+, е добър щит срещу вредната радиация.

-Избирайки чадър със сребристо покритие, успявате допълнително да намалите достъпа на вреди лъчи. Причината е в отразяването и съответно връщането на максимално количество радиация.

-Когато избирате градински чадър и се предполага, че ще прекарвате дълго време в статично състояние навън, наблегнете на големия диаметър, за максимално покритие.

-Чадърът за плаж е хубаво да е сUPF 50+ или повече. Също така препоръчваме да е с голям диаметър, със стабилен стълб, вентилационни отвори и материя, която е устойчива на вятър.

-Чадър за басейна – съобразете материала на основата. Тя обикновено е от алуминий, дърво или пластмаса. Изберете алуминий, защото е издръжлив на капризите на времето.

Завръщане към детството. В ОФИСА!

Завръщане към детството. В ОФИСА!
By Iliana Iliana 5 months ago 110 Views No comments

Редица изследвания доказват, че здравословната работна среда е тази, в която служителите намират нещо повече от правене на едно и също в сива и скучна среда.

С годините, тенденцията офисът да се разнообразява с елементи, които създават настроение и чувство за свобода, е все по-напредваща.

Доказано е, че спомените и асоциациите за детските игри повишават нивото на хормоните на щастието серотонин и ендорфин. Неслучайно във Великобритания, през последните години все повече фирми търсят съоръжения или оборудване на помещения за игри в офис пространствата си.

Доказано е, че само 15 минути тенис на маса или игра на пинбол се отразява възраждащо на професионалното поведение и концентрацията, а изпълнението на задачи в срок се оптимизира с поне 30%.

Тази тенденция е все по-застъпена у нас и големите компании, главно в ИТ сектора, залагат на стаи за релаксиране с футбол на маса, билярд, малки кошчета за баскетбол в коридора и други.

Компаниите Lego, Google, Skype и LinkedIn залагат на цели помещения, наречени „стаи за игра“ и там инвестициите за забавления на служителите наистина са впечатляващи. В офис сградите им има съоръжения, като неонови пързалки, стени за катерене, турнири по волейбол и какво ли още не.

Игровият елемент по време на работа стимулира креативността и откривателския дух. Има изследване върху животни, че по време на игра се създават нови нервни връзки в мозъка.

И още един трик за завръщане към детството – спомените за волни игри сред природата директно се пренасят в един добре озеленен офис. Колкото повече растения има на работното място, толкова по-наситен свеж кислород получаваме, а това засилва паметта и концентрацията. Освен това е доказано, че зеленият цвят успокоява и енергизира.

Шоурум столовеШоурум съпортШоурум работно времеШоурум паркингШоурум метро
Тестване на мястоПрофесионална консултацияУдобно работно времеБезплатен паркингМетростанция наблизо
Голям избор от столове,
които можете да
тествате при нас
Нашите служители ще
Ви помогнат да изберете
най-подходящите офис мебели
Пон - Пет: 09:00 - 18:00 Безплатен паркинг за
всички наши клиенти
Само на 200 м. от станция
"Интер Експо Център"
на бул."Цариградско шосе"