Разликите между ергономични и геймърски столове
Ергономия

Разликите между ергономични и геймърски столове

Какъв стол е за предпочитане и защо?

Спортна седалка или ергономичен стол?

Дали да изберете геймърски стол или ергономичен стол за работа пред компютър? Какви са разликите между ергономичен стол от висок клас и геймърски стол от висок клас? Мненията по тези въпроси са разностранни, като и двата вида столове имат своите привърженици. Ще се опитаме да обясним разликите и какво препоръчваме за добро здраве и превенция от проблеми, причинени от дълга ежедневна работа пред компютър във Вашия офис.

Ергономичните офис столове имат за задача да елиминират или намалят рисковете, свързани с дългото седене по време на работа, а също и да осигурят профилактика при вече възникнали проблеми. Те са плод на десетилетия изследвания и разработки върху начина на седене пред компютър, рисковете за тялото при дълго седене, размерите на тялото и различните типове телосложение и др.  Разработките се прилагат по отношение на дизайна на ергономичните столове - формата на седалката, облегалката, подлакътниците, опората за глава. Включват и възможностите на механизмите на столовете за прецизни настройки. 

За да разберем с какво ергономичният стол е различен от типичния геймърски стол, трябва да се запознаем с процесите и нуждите, довели до разработката на ергономични решения за работа в седнало положение пред компютър. 

 

Ето някои от основните проблеми, които ергономичните столове разрешават:

  • Липсата на движение
  • Седенето дълго време пред компютър и особено „застояването“ в една поза е основен враг за тялото, тъй като хората сме създадени да се движим. Движението и почивката в хоризонтално положение са естествени за физиката ни процеси. Седенето, но за кратко, докато се храним, също е естествен процес. 


    Ежедневното седене дълго време обаче е свързано с много модерни професии, а то крие редица сериозни рискове за физическото здраве на човека. 


    Липсата на движение нарушава кръвообращението. Неправилното кръвообращение от своя страна води до намален приток на кръв към мозъка и оттам до симптоми на сънливост и бърза умора по време на работа. 


    Също така липсата на движение нарушава мускулния тонус и води до забавяне на физиологичните процеси в тялото. 


    Отпускането на мускулатурата на гърба по време на седене води до неправилна поза на гръбначния стълб, а оттам, при повтарящ се ежедневно и дълго време процес, до сериозен риск от травми на прешлените.


    Превиването на гърба притиска гръдния кош, намалявайки по този начин притока на кислород. 


    Ергономичните столове и особено изделията от висок клас са оборудвани с механизми, които позволяват на торса и краката да се движат. Настройвайки стола в различни пози, потребителят може да се движи и да заеме поза, която да подобри стойката и да намали риска от увреждане на тялото, а така и да намали нарушаването на общия тонус.


  • Следване формата на тялото
  • Столът е в контакт с тялото по-дълго дори от матрака, на който спим. Затова и дизайнът на всички части на стола трябва да е съобразен с формите на човешкото тяло. Това се опитват да постигнат дизайнерите на ергономични столове. 

    Облегалката с S-образен профил поддържа естествената форма на гръбнака.  Седалката е скосена в предната си част, за да не притиска вътрешната част на бедрата и да не спира притока на кръв към прасеца и ходилото. Дори и по-далеч стигат усилията в разработките на седалки. Освен мрежеста материя (ErgoPro) за предотвратяване на запарване са разработени специални седалки с канали за проветряване (Kulik). Също така някои от разработките включват специално приповдигане в задната част на седалката (Open point SY, Head Point SY), която контактува с опашната част от гръбнака. 

    Концепцията за ергономия на HAG например, поставя проблема с кръвообращението в долните крайници и движението (активно седене) по време на работа като водещи задачи в разработките на уникалните модели на марката. Capisco е със седалка тип седло, Sofi е оборудван с In Balance механизъм, който осигурява движение и възможност за дълбок наклон напред (до 20 градуса дълбок наклон) или назад в зависимост от движението на краката, които дори наричат „периферното сърце“ на тялото. Механизмите на други модели дават възможност седалката да се настрои с наклон напред  (ChairPro 1000 HL, Okamura Sylphy, CP и др.)

     

     

     

    Сравнение на висок клас гейминг стол и ергономичен стол ErgoPro:

    Класическият гейминг стол има форма на спортна автомобилна седалка. Този тип седалки свързваме с автомобилните състезания и увличащите електронни игри. Седейки пред компютъра, се пренасяме в света на динамичните спортове, като седалката ни е физическата връзка с трасето. 

    Но да разгледаме за какво е предназначена автомобилната спортна седалка по принцип. Тя е създадена във формата на корито с дълбоки бордове, които трябва да обезпечат високо ниво на стабилност и сигурност в завои, при странични удари или при преобръщане. Предпазните колани се поставят през двете рамена, така че буквално фиксират състезателя за седалката.  Чрез нея той се слива с автомобила си, има директно усещане за възможностите му и максимален контрол върху него. 

    Но дали спортната геймърска седалка е подходяща и безопасна за здравето на потребителите при дълго седене? 

    Ще се върнем към проблемите, които ергономичните столове адресират – обездвиженост, дизайн и настройки за тялото.


  • Геймърска седалка или ергономична седалка?
  • Геймърската седалка обездвижва тялото по начина, по който и състезателната. Това, както отбелязват изследванията, свързани с проблеми при дълго седене пред компютър, носи огромен риск за тялото Ви. 


    Страничните бордове или вдлъбната форма на облегалката (хлътване в стола) крият и друг риск – притискане на раменете и гръдния кош. Така се намалява и притокът на кислород.

  • Зоната на гърба и врата
  • Плоската форма на облегалката на геймърския стол на практика не осигурява достатъчно добра опора и не следва S-образната форма на гръбнака.  Облегалката за главата е леко извита навътре в горния си край и е неподвижна. Затова при геймърските столове често се използват допълнителни подвижни възглавнички, които може да се прикрепят към стола. Ние като експерти в ергономията считаме употребата на такива елементи при добре проектиран стол са излишни.


    За да осигури здраве за гърба и изключително удобна поза, ErgoPro е оборудван с отлично проектирана опора за кръста (BAS- Back Automatic Support). Това е гъвкава система, която при движение на торса позволява опората да се движи в дълбочина, следвайки движението на тялото. Височинно столът също се регулира за максимално прецизна настройка, така че да обхване голям диапазон от физически параметри на потребителите.


    Опората за врата на ErgoPro е проектирана така, че да осигури отлична поддръжка при облягане, но без да Ви притиска напред и да обездвижва главата. Височинната настройка и промяната на ъгъла ѝ създават максимум комфорт при облягане, когато сте ги настроили персонално за Вас.


    Благодарение на всички тези предимства с ErgoPro можете да дишате спокойно, да движите торса и раменете си, без нещо да Ви ограничава.


  • Седалката
  • При геймърския стол седалката не е хоризонтална, а е приповдигната в предната си част. По този начин тялото поляга назад, а предният ръб притиска вътрешната част на бедрото. 


    Седалката на ErgoPro, освен че е хоризонтална на пода, за да Ви даде стабилност, е извита напред, за да може да движите свободно краката си и нищо да не ги притиска. 


  • Материята
  • Солидната форма на геймърския стол и състезателната му красота най-често са подчертани от луксозно изглеждаща еко кожа. Еко кожата е изкуствен материал, който е един от най-запарващите. 


    Мрежата на ErgoPro е иновативен материал и неговата употреба в ергономичните столове е буквално революционна. Той елиминира проблема със запарването. 


    Мрежата е изградена от невероятно устойчив и еластичен синтетичен материал, предназначен в повечето случаи да издържи много по-дълго от текстилните материи и еко кожата. 


    Опцията на ErgoPro с текстилна седалка и седалка от инжектиран полиуретан е предназначена да подобри комфорта в седалището, тъй като мрежестата седалка, подобно на тази на геймърския стол, е твърда. Ние препоръчваме мрежестата седалка. 


  • Цялостен дизайн и възприятие
  • Впечатляващият, плътен, масивно изглеждащ, приличащ на състезателна седалка геймърски стол, или създаденият точно в противоречие с тази външност ErgoPro, който хармонично се слива с всяка офис среда, има ефирно изглеждаща мрежа и полирана рамка? Възприятието и разбирането за дизайн е индивидуално. 


    Ще обобщим разликите между двата варианта:  


    ГЕЙМИНГ СТОЛ

    ERGOPRO

    Облегалка за глава

    Фиксирана облегалка при някои модели с допълнителна премахваща се възглавничка

    Регулируема в 2 посоки

    Облегалка

    Плоска със странични бордове

    Следва извивките на гръбнака с изпъкнала опора за кръста

    Седалка

    Тип корито със странични бордове

    Седалка с извита форма

    Преден ръб на седалката

    Често повдигнат и с наклон назад

    Хоризонтална седалка, скосена в предната част против кръвонасядане в коляното

    Наклон на облегалката

    Често голям ъгъл на наклон назад – до 165 градуса (легнало положение)

    133 градуса – осигурява дълбок наклон назад, като се запазва възможността за работа в наклонено положение

    Заключване на облегалката

    4-5 положения на наклон

    Infinite lock - 11 положения на наклон

    Лумбална опора

    Най-често премахващи се възглавнички. Възможност за дълбочинно регулиране при по-висок клас модели.

    BAS – Back automatic support - Добре изразена извивка за кръста с дълбочинно движение при движение на торса. Настройка във височина.

    Подлакътници

    3D или 4D

    3D подлакътници

    Материя

    Инжектирана пяна с тапицерия много често в еко кожа

    Дишаща мрежа с висока издръжливост и еластичност.


    Можете да научите повече за ErgoPro и останалите ергономични модели, които предлагаме от  ChairPro на сайта ни. Свържете се с нашия екип, в случай че се нуждаете от консултация.

    Прочети следващата

    Как да изберете подходящ стол за ученика и студента?
    Съвети

    Как да изберете подходящ стол за ученика и студента?

    Новата учебна година наближава. Това означава, че скоро ще започнете да подготвяте учебници, чанти и всички останали пособия.

    Съвети за хармонична и здравословна офис среда

    Съвети за хармонична и здравословна офис среда

    Създаването на креативна, позитивна и здравословна работна среда е ключово за продуктивността и лоялността на служителите. За щастие, все повече работодатели започват да осъзнават това и да търсят ...