Как да предпазим зрението си при работа с компютър?
Съвети

Как да предпазим зрението си при работа с компютър?

Известно е, че при продължително стоене пред компютър зрението ни е поставено пред редица предизвикателства, последствията от които можем да усетим осезаемо след време. Без значение дали усещате раздразнения или не, има как да предпазите очите си, като вземете предвид препоръките на екипа ни. 


Особено когато работата Ви е свързана основно с работа пред компютър, предпоставките за напрежение на зрението са налице. Това означава, че прекарвате между 7 и 10 часа на ден пред екрана (включително екрана на смартфона). Човешкото тяло не е създадено за такова ежедневие и съвсем закономерно с времето това започва да се отразява на здравето. 


Синдром на компютърното зрение - какво представлява?

Това включва всички нарушения на здравето, свързани с прекаленото използване на компютър. Те могат да се появяват от време на време или да се усещат постоянно. 


Добре е да разпознаете най-честите симптоми, за да вземете мерки: 


  • Главоболие.
  • Сухота в очите.
  • Парене и зачервяване на очите.
  • Болки във врата, гърба или раменете.
  • Размазано или двойно виждане.
  • Умора и напрежение в очите.
  • Висока чувствителност при светлина.


Как да защитите зрението си при работа с компютър?


Приложете методa 20/20/20

Очите ни не само не са създадени да бъдат използвани толкова време пред екран, но и да не гледат дълго време в една точка. Всичко това поражда напрежение. Идеята на метода 20/20/20 е да дадете почивка на очите си. При него на всеки 20 минути работа, е добре да погледнете на около 20 фута (≈6 метра) в продължение на 20 секунди. 


Осигурете подходящо осветление

В повечето офиси светлината е поне два пъти по-ярка от здравословната за очите. Това също е причина за напрежение на зрението, поява на главоболие и дискомфорт. 


Препоръчваме Ви през деня да използвате пълноспектърно осветление, което е много близко до естественото. Също така използването на естествената дневна светлина е едно от най-добрите решения. Стандартното светодиодно и флуоресцентно осветление напряга зрението и може да доведе до горепосочените симптоми. Препоръчително е също така да поставите монитора си така, че дневната светлина да пада отстрани на него, вместо срещу вас. 

 

Използвайте ергономични мебели и аксесоари

Ергономията е наука, която изследва човека и работната среда, как условията в нея влияят на човешкото тяло, с цел да предостави подходящи продукти за подобряване на комфорта и здравето. 


Ергономичните столове и регулируемите бюра се превърнаха в необходимост за осигуряването на здравословна работна среда в офисите. Благодарение на специализираните функции, потребителите могат лесно да настроят оборудването си така, че то да се адаптира към тялото им и да насърчи правилната стойка. 


За да намалите натоварването на очите си, е необходимо мониторът Ви да е на около 50 - 75 см от лицето. Това обикновено е една ръка разстояние. 


Също така е важна и височината, на която седите. За да не изпитвате напрежение в тялото и очите, настройте височината на стола и бюрото си така, че краката Ви да са стъпили на пода, а коленете ви да образуват 90 градуса.  


Регулирайте височината на монитора, така че горната му част да е малко под нивото на очите Ви. Когато гледате екрана, трябва погледът Ви да пада леко надолу. Това можете да постигнете лесно, само с няколко интуитивни движения, чрез ергономична стойка за монитор. Също така, екранът трябва да е позициониран централно пред Вас.  

 

Настройка на яркостта на монитора 

Прекалено яркият или прекалено приглушеният екран натоварват очите. Затова регулирайте светлината на монитора спрямо осветлението в работната среда. 


Не забравяйте редовно да почиствате екрана си от прах.  Праховите частици отразяват светлината и могат да са източник на отблясъци, които напрягат  зрението.


Мигайте често

Работата пред компютър изисква продължително взиране в екрана. Това е и причина човек да не мига толкова често, колкото през останалото време. 


По-малкото мигане, от своя страна, води до изсушаване и напрежение в очите. Също така средата в офисите е по-суха и допълнително допринася за изпаряването на водата от очите. 


Когато работите, стремете се да мигате по-често. Дайте на очите си почивка, като периодично затваряте очите си и задръжте няколко секунди в тази позиция.


Използвайте компютърни очила или лещи

Друг начин да предпазите зрението си от компютърните екрани, е да носите компютърни очила или лещи. Те са създадени, за да намалят излагането Ви на вредната синя светлина, докато седите пред компютъра с часове.


Ако сте решили, че е време да обновите офис обзавеждането си с по-модерно, здравословно и функционално, разгледайте предложенията на ChairPro. При нас ще намерите голямо разнообразие от качествени ергономични мебели. Не се колебайте да се свържете с екипа ни за повече информация.




Прочети следващата

Съвети за хармонична и здравословна офис среда

Съвети за хармонична и здравословна офис среда

Създаването на креативна, позитивна и здравословна работна среда е ключово за продуктивността и лоялността на служителите. За щастие, все повече работодатели започват да осъзнават това и да търсят ...

Ергономични офис столове за Black Friday

Ергономични офис столове за Black Friday

Месецът на намаленията е тук, както и нашите Black Friday предложения. Това е един от най-подходящите периоди, в който може да се сдобиете с желаните от Вас артикули на изгодна цена. Ако търсите ат...